Lekkers van Convento Food

Varkenshaasje met porto, champignons, zilverui en rozijntjes (voor 4 personen)

Dit recept:

- wordt het liefst één dag op voorhand gemaakt

- is glutenvrij

- kan 4 dagen gekoeld bewaard worden

- kan eenvoudig ingevroren worden

 

Ingrediënten:

1kg gekuiste varkenshaasjes (zo’n 2 stuks)

250ml Porto Ruby

200g diepvries zilveruitjes

400g gepelde tomaten

100ml culinaire room

70g tomatenpuree dubbel geconcentreerd

100g gedroogde sultana rozijnen

500g Parijse champignons

sap van 1 halve citroen 

1 ajuin

2 el bruine suiker

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

½ bussel dragon

zout en peper

boter


Benodigdheden:

1 ovenvaste stoofpot met deksel

een eindje keukentouw

 

Werkwijze:

Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Kruid de varkenshaasjes goed met peper en zout. Kleur het vlees in de bruisende boter en draai het na enkele minuten om. Het vlees hoeft bijlange niet gaar te zijn. Enkel de smaak van zo’n korte bakbeurt is belangrijk.

Maak de Parijse champignons schoon. Gebruik indien nodig een vel keukenpapier of een borsteltje. Snij elke paddenstoel in kwartjes of schijfjes naargelang de grootte.

Schep de haasjes na enkele minuten uit de pot. Zet het vuur wat zachter en bak eerst de champignons goudbruin. Roer regelmatig om.

Pel de ajuin en snij in kleine blokjes. Voeg de stukjes ui en de zilveruitjes toe aan de pot met champignons.

Verwarm de oven op 170°C.

Schep de tometnpuree in de pot, roer en laat de puree kort bakken.

Schenk de Porto in de pot. Voeg ook de gepelde tomaten, het citroensap en de bruine suiker toe. Roer en laat de alcohol verdampen.

Spoel de tijm en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en hou ze opzij. Hou de stengels bij en bind ze met keukentouw samen tot een kruidentuil van takjes tijm, dragonstengels en blaadjes laurier. Doe de kruidentuil en de rozijnen in de pot.

Leg de kortgebakken varkenshaasjes in de saus. Bedek ze met saus vol champignons, ui en tomaat. Voeg nog wat extra gemalen peper en zout toe.

Zet het deksel op de pot en gaar de varkenshaasjes in de oven op 170°C. Reken hiervoor zo’n 45 min.

Haal nadien de pot uit de oven, laat even op het vuur afkoelen en plaats de pot nadien 1 nacht in de koelkast.


Verwarm de volgende dag de varkenshaasjes met de saus op een matig vuur. Verzamel de blaadjes dragon die je eerder opzij hield en snipper ze fijn. Haal de kruidentuil er uit en doe de gesneden dragon in de pot. Schenk de room in de saus. Roer en proef of er nog extra peper of zout ontbreekt.


Dien het gerecht op met verse kroketten of aardappelgratin, en eventueel met veldsla. Maak voor de veldsla een eenvoudige dressing: 1 el mayonaise en een scheutje dragonazijn. Meng de schoongemaakte veldsla voorzichtig met de dressing en kruid af met peper en zout.   

 

Smakelijk!



Lekkers van Convento Food

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x